OpiFlex fick igenom ett av de första projekten i Robotlyftet

av Jul 14, 2020Nyheter0 Kommentarer

OpiFlex fick igenom ett av de första projekten i Robotlyftet och kunden IS Plåt köpte en OpiFlex flexibel mobil robot till tre maskiner veckan efter förstudien.

Nedan är utdrag från texter från en artikel i Svensk Verkstad, läs hela artikeln här samt en annan artikel i Verkstäderna, se “Det här är en framtidsinvestering”

Ni kan även läsa mer om hur OpiFlex erbjuder er hjälp till att ta steget att automatisera småserietillverkning

Artikeln om ett av de första projekten i Robotlyftet

Legoföretaget i Vellinge gjorde ett robotlyft. Erik Ralvert, vd och ägare, berättar för Svensk Verkstad hur tankarna gick.

Hög mix och låg volym är en stor trend inom tillverkande industri och kraven på ökad produktivitet och flexibilitet ökar även för legotillverkarna. Att automatisera verksamheten är en väg mot ökad konkurrenskraft, men för många känns steget stort och man vet inte riktigt var man ska börja.

IS Plåt i Vellinge utanför Malmö är ett legoföretag som med hjälp av Robotlyftet nu väljer att investera i tre flexibla robotceller. 

Flexibilitet blir ett nyckelord

– Samtidigt är det i dagsläget svårt att hitta personal. Så för att behålla konkurrenskraften och kunna växa så behövde vi hitta en flexibel lösning för att automatisera. Det vi gör nu är dels en framtidsinvestering men det hjälper oss också på kort sikt. Vi ökar produktiviteten samtidigt som vi spar på vår personal.

– Vi försöker titta på ergonomiska lösningar. De moment som är mest krävande försöker vi lösa med robot så att personalen kan bli mer produktiv och jobba längre.

– Men vi ska också kunna ha roboten igång när vi går hem. Vi arbetar i 1-skift, men när vi går hem ska vi kunna se att ikväll har vi mest beläggning på fräsen, då kör vi där. Veckan efter har vi kanske mest beläggning på kantpressen. Då kör vi där.

Hur gick ni tillväga?

– Vi började diskutera när vi hade problem med vår kantpress och inte klarade beläggningen. Då kontaktade vi Amada, som är en stor leverantör till oss och som vi köpt många maskiner av. Vi frågade om de hade några rekommendationer och då tipsade de oss om robotföretaget Opiflex. De hade hört talas om dem, men hade inte gjort någon egen lösning med dem.

Erik kontaktade Johan Frisk, som är vd för Opiflex och han besökte IS Plåt i Vellinge. Johan tipsade då Erik om Robotlyftet. Robotlyftet är ett regeringsstött program som ska främja automation i Sveriges små och medelstora industriföretag. Via Robotlyftet kan man få upp till 150.000 kronor i stöd av Tillväxtverket, en så kallad automationscheck, för att se över sin verksamhet ur automationssynpunkt.

– Innan företaget kan söka en automationscheck behöver man göra en förutsättningsstudie, förklarar Niklas Källrot på Tillväxtverket, programansvarig för Tillverkning i Sverige och handläggare inom Robotlyftet. Sådana studier erbjuds kostnadsfritt inom Robotlyftet genom IUC Sverige men även en del andra företag som till exempel Opiflex.

Tänka i nya banor

I IS Plåts fall kom man fram till att efter att man automatiserat kantpressen, fanns det kapacitet över i roboten. Så nu kommer tre flexibla robotceller att sättas upp, där en Opiflex flyttbar robot ska betjäna en ny kantpress från Amada, en ny svarv från Okuma och en fräs från DMG MORI. Samtidigt kommer man att ha full manuell access till maskinerna.

OpiFlex got through one of the first projects in Robotlyftet

Med den ökande trenden hög mix och låg volym blir en flyttbar och flexibel robotlösning viktig för att få bästa möjliga payoff på sin automationssatsning. Foto: Opiflex.

– Opiflex fick oss att tänka i andra banor, förklarar Erik. Jag var från början väldigt fokuserad på kantpressen. Det är lätt att tänka på robotar som en lösning på hög volym. I stället fick vi lära oss att tänka: Vad tar mer tid än tiden det tar att programmera? Det behöver inte handla om hög volym. Det gäller att hitta mixen mellan låg volym och hög flexibilitet.

– Det är väldigt svårt att köra allt med robot trots den snabba och enkla programmeringen som vi utvecklat, tillägger Johan. Det kan finnas flera anledningar, som små batcher, bara några stycken, eller att man inte har gripdon till exempel. Man kanske i bästa fall kan köra 70-80 procent med roboten. Eller 50 procent eller 30. Resten måste man köra manuellt. Därför är det viktigt att kunna flytta roboten för att få bästa möjliga payoff på investeringen, ofta under ett år.

– Då produktmixen ändras snabbare och snabbare är det viktigt för oss att kunna erbjuda en flexibel lösning som är framtidssäker. Den ska klara framtida behov som vi inte känner till idag utan att behöva skrotas eller byggas om kraftigt.

Läs mer om IS Plåt projekt i Robotlyftet här, se “Det här är en framtidsinvestering”, ett av de första projekten i regeringens satsning Robotlyftet som ger 100 miljoner. Finns även artikel i senaste Svensk Verkstad

Liknande OpiFlex fick igenom ett av de första projekten i Robotlyftet

Senaste artiklar

Alla kategorier

Guider

Blogg

Nyheter

Publicitet

Varför OpiFlex?

OpiFlex löser utmaningen att automatisera mega trenden med hög mix och låg volym med flexibla robotceller och driver den tredje robot revolutionen mot helt nya möjligheter.

Tillämpningar

OpiFlex flexibla lösning och enkla programmering kan användas till de flesta applikationer inom alla branscher och ger nytta för både små- och medelstora företag, Tier1 och globala koncerner.

Pris

OpiFlex är en mycket kostnadseffektiv lösning som är framtidssäker och kan öka täckningsbidraget mer än vanliga robotlösningar.