Robotlyftet

 

Vi hjälper dig att automatisera din småserietillverkning

OpiFlex har gjort många förstudier med en uppskattad 7-stegsmodell, Vi har hjälpt många mindre företag att lönsamt automatisera småserietillverkning. Det viktigaste är att du får en flexibel och framtidssäker lösning. OpiFlex är specialiserade på att lösa utmaningen med automation av småserietillverkning. OpiFlex är därmed utvald och godkänd  att genomföra förstudier som finansieras inom Robotlyftet. 

OpiFlex fick igenom ett av de första finansierade förstudierna i Robotlyftet. Vi hjälpte kunden att se helheten baserat på sina förutsättningar och tänka i nya banor. Kunden köpte en OpiFlex flexibel mobil robot till tre maskiner veckan efter förstudien. 

Sverige har halkat efter andra länder avseende automation och konkurrenskraft, Regeringen satsar därför 110 miljoner i Robotlyftet för att små och medelstora företag ska få fart på automationen och investera i flexibla och framtidssäkra robotlösningar 

Vill du också öka din konkurrenskraft och börjat fundera på automationVi hjälper dig gärna! Få upp till 150 000 kr i stöd. 

Läs om Robotlyftet nedan, på Tillväxtverket eller kontakta oss på OpiFlex så hjälper vi dig! 

Robotlyftet – Att ta steget till att automatisera småserietillverkning

Hög mix och låg volym är en stor trend inom tillverkande industri och kraven på ökad produktivitet och flexibilitet ökar även för legotillverkarna. Att automatisera verksamheten är en väg mot ökad konkurrenskraft, men för många känns steget stort och man vet inte riktigt var man ska börja.

Sverige har varit ett föregångsland när det gäller att automatisera och effektivisera produktionsprocessen vid större produktionsvolymer. Inom gruppen små och medelstora företag (SMF) och småserietillverkning ser bilden annorlunda ut. Företagen har mestadels låg automationsgrad: 10 robotar på 10 000 anställda enligt International Federation of Robotics. Om du jämför det med fordonsindustrin som har 1 100 till 1 400 robotar per 10.000 anställda och allmän industri med 300 till 400 robotar per 10.000 anställda. Sverige har halkat efter övriga världen avseende automation, därav regeringens satsning på automation och robotisering genom bland annat ”Robotlyftet”.

Det har tidigare varit mycket svårt att automatisera småserietillverkning, som är vanlig i svenska SMF. Det har resulterat i att automationsgraden är extremt låg och att vissa SMF har svårt att attrahera medarbetare till tunga och monotona arbetsuppgifter, samtidigt som de inte är konkurrenskraftiga. OpiFlex har löst just denna utmaning och vann därför EU kommissionens stora innovationspris 2015 med juryns motiveringen “OpiFlex löser en viktig utmaning för Europas tillverkande industri”. 

 

OpiFlex löser utmaningen att automatisera småserieproduktion

OpiFlex flexibla och flyttbara robotlösning löser utmaningen att automatisera småserieproduktion och kan användas till de flesta tillämpningar med en och samma robot, t ex från CNC till kantbockning, materialhantering och palletering, se exempel på tillämpningar här. Vi erbjuder därför en framtidssäker robotlösning som skapar helt nya möjligheter att automatisera hög mix och låg volym samt kostnadseffektiv högvolym med hög prestanda inom alla branscher, t ex trä, metall, bygg, livsmedel och plast.

OpiFlex fick ett av de första projekten i Robotlyftet – de köpte tre robotceller

OpiFlex fick igenom ett av de första projekten i Robotlyftet och kunden IS Plåt köpte en OpiFlex flexibel mobil robot till tre maskiner veckan efter förstudien. I en artikel i Svensk Verkstad berättar Erik Ralvert, VD IS Plåt

– OpiFlex fick oss att tänka i andra banor, förklarar Erik. 
– Vi diskuterade fram och tillbaka internt och tittade på några av OpiFlex referenser. Många på företaget tyckte att det här var en spännande produkt som det skulle vara kul att jobba med, en utmaning. Vi började se det här som vägen framåt, att öka produktiviteten och samtidigt få in en ny spännande produkt i maskinparken.

OpiFlex har gjort många förstudier och använder en uppskattad 7-stegsmodell

Få hjälp att se helheten och skapa en framtidssäker lösning
Förstudier med en uppskattad 7-stegsmodell för att hjälpa dig att se helheten och skapa en framtidssäker lösning. Vi gör en automations-analysverktyg baserat på dina marknads- och strategiska behov samt din produktmix.

Vi bedömer vad som är lämpligt och lönsamt att automatisera genom att tänka flexibelt och framtidssäkert. Vi beräknar även din ekonomiska effekt baserat på dina siffror med hjälp av produktionsekonomiskmodell utvecklad av OpiFlex, RISE och Chalmers i projektet “Producera i Sverige”Läs mer om modellen och OpiFlex tjänster här

Vid genomförd förstudie erbjuds kraftiga rabatter på installationer.

Videon ovan visar en presentation om hur OpiFlex gör automationsanalys i Robotlyftet under en digital teknikworkshop som IUC bjudit in till. OpiFlex VD Johan Frisk var inbjuden som talare. Videon är inspelad 2020-05-19. Studien är genomförd hos Nords International och VD Simon Hedberg medverkar också.

OpiFlex ett av de mest utnyttjade företagen i Robotlyftet.

Robotlyftet pågick 2018-2021 och syftade till att främja automation och robotisering i Sveriges små och medelstora industriföretag. Målet var att öka företagens kunskap om användning av och investeringar i automationslösningar. Nu finns en chans med några ytterligare automationscheckar.

OpiFlex uppskattade 7-stegsmodell för att identifiera vad som är lämpligt och lönsamt att automatisera baserat på sin egen produktmix har varit mycket uppskattad. Lyssna på videon berdevid vår kund berättar om hans erfarenhet.

Mikael Damberg lanserade Robotlyftet vid besök hos OpiFlex och Robotdalen

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg gästade OpiFlex och Robotdalen i Västerås i november 2017 för att presentera Näringsdepartementets automationssatsning Robotlyftet. OpiFLex VD Johan Frisk har varit expertrådgivare till Näringsdepartementet och Mikakel Damberg. Nedan visas några citat från artikeln i Svensk Verkstad om lanseringen av Robotlyftet – Robotlyftet ska lyfta svensk automation

– Sverige ligger i världsklass och ökar inom automation, men våra konkurrentländer ökar ännu snabbare, sa Damberg.

Det är den utvecklingen man vill vända med de 110 miljoner på en fyraårsperiod som regeringen skjuter till för att i första hand underlätta för små och medelstora företag att få fart på automationen.

Automation och robotar har tidigare varit lönsamt framför allt för storserietillverkning och långa produktionlinjer. Den tron lever säkert många kvar i. 

– Det finns många flexibla lösningar idag som många små och medelstora företag inte känner till, så det går att få lönsamhet vid automatisering även i små sammanhang, säger Damberg.

– Jag tror man är inne på helt rätt spår här, säger Mats Sundstedt som driver FEAL AB, ett företag som gjort den automationsresa man nu hoppas att många andra små och medelstora företag ska ge sig ut på med Robotlyftet.

– Inför sin första robotisering vet man inte vad man ska göra, man är osäker, det kostar mycket pengar och så vidare. Med professionell hjälp klarade vi det.


Förhoppningsvis kan det här Robotlyftet bli ett lyft inte bara för Sveriges robotstad Västerås, utan hela landet, säger Mikael Damberg.

 

– Jag tror Robotlyftet är en viktig del i automatiseringen av Sverige, säger Johan Frisk, vd på OpiFlex, ett mycket bra komplement till Producera i Sverige, som jag tagit initiativ till och som utvecklas bra just nu.

Mikael DAmberg med OpiFlex VD Johan Frisk vid lansering av Robotlyftet
Bild: Sveriges Näringsminister Mikael Damberg tillsammans inbjudna talare med Mats Sundstedt, VD FEAL, Johan Frisk, VD, OpiFlex
Bild: Sveriges Näringsminister Mikael Damberg tillsammans med delar av OpiFlex team

Varför OpiFlex?

OpiFlex löser utmaningen att automatisera mega trenden med hög mix och låg volym med flexibla robotceller och driver den tredje robot revolutionen mot helt nya möjligheter.

Tillämpningar

OpiFlex flexibla lösning och enkla programmering kan användas till de flesta applikationer inom alla branscher och ger nytta för både små- och medelstora företag, Tier1 och globala koncerner.

Pris

OpiFlex är en mycket kostnadseffektiv lösning som är framtidssäker och kan öka täckningsbidraget mer än vanliga robotlösningar.